Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πως απασχολείς ένα μωρό 6 μηνών;

Η μαμά προτείνει:
Δύσκολη αυτή η φάση. Το μωρό πλέον δεν έχει την συμπεριφορά του νεογέννητου και δεν κοιμάται ούτε το ξεγελάς εύκολα. Έχει τον άθλο να μάθει να τρώει και να πίνει νερό. Επίσης εδώ μπλέκεται και η οδοντοφυία και περιπλέκει τα πράγματα. Έχουμε και λέμε.

Καθρέφτης. Το μωρό θέλει πολύ να βλέπει τον εαυτό του και το άτομο που το κρατά στην αντανάκλαση. Πηγαίνετε το μπροστά και αρκετά κοντά ώστε να απλώνει το χεράκι του να ακουμπήσει το μωρό που βλέπει (και ως δια μαγείας τεντώνει και αυτό το χεράκι του).

Κούνια. Η εξέλιξη του relax είναι οι κούνιες. Θα τις βρείτε στα καταστήματα. 

Κουδουνίστρες και αντικείμενα. Χαίρεται να παίζει με αντικείμενα. Δοκιμάστε να δίνετε διάφορα, διαφόρων υφών αλλά πάντα σκεπτόμενοι να μην κινδυνεύει το μωρό. Ρούχα, πλαστικά ποτήρια, τάπερ ακόμη και το μπιμπερό.

Εδώ θα ξεκινήσει να κάνει ήχους και να λέει συλλαβές. Δείξτε ενθουσιασμό και επαναλάβετε όσα λέει. Πείτε του αργά και καθαρά λέξεις που αναμένεται να πει. Όπως για παράδειγμα μπαμπά. (Ναι, το ξέρω, εσύ το προσέχεις αλλά θα πει μπαμπά πρώτα γιατί είναι πιο εύκολο)
Ενθάρρυνε το να χτυπάει το χεράκι του στο χέρι σου (ντουπ ντουπ) καθώς και σε διάφορες επιφάνειες.

Όταν τρώτε να το έχεις κι εκείνο στο τραπέζι (πάνω στο τραπέζι μέσα σε καθισματάκι ή σε ξεχωριστό καρεκλάκι φαγητού) για να νιώθει πως είναι μέλος της οικογένειας και να παρατηρεί τι και πως τρώτε.

Βόλτα με το καροτσάκι, με το αυτοκίνητο.

Μπρούμυτα. Εδώ αλλάζει θέση μόνο του και ξεκινάει προσπάθειες να μπουσουλήσει.

Ενθάρρυνε την γυμναστική του. Το μωρό κάνει γυμναστική συνέχεια για να καταφέρει να δυναμώσει. Κάνε του την γυμναστική διασκεδαστική. Πχ όταν είναι ξαπλωμένο και χτυπάει τα πόδια του βάλε μια μαλακή κουδουνίστρα στο τελείωμα της κίνησης για να ακούει τον ήχο και να χαίρεται.
Άσε το να σε αγγίξει. Ξέρω πως θα καταλήξεις με γρατζουνιές και ξεριζωμένες τρίχες αλλά έτσι βοηθάς την εξέλιξη της αίσθησης που έχει.

Τηλεόραση. Θα κοιτάει για λίγο τις εικόνες που παίζουν.

Μπάνιο. Το μωρό χαίρεται την ώρα του μπάνιου. Κάντε παιχνίδια με το νερό.

Μουσική και τραγούδι θα το ηρεμήσει για λίγη ώρα. Ίσως το πάρει κι ο ύπνος.

Για τα δόντια: Βάλε το να δαγκώσει το δάχτυλό σου, μια πιπίλα, ένα μασητικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου