Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Θέλω δίδυμα. Τι μπορώ να κάνω;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: STOCKSY
Ποιες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσω δίδυμα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , το 2016 υπήρχαν 33 δίδυμες γεννήσεις για κάθε 1.000 γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για κάθε 1.000 γεννήσεις, ένας από αυτούς ήταν τριπλοί ή πολλαπλοί τοκετοί.

Οι αριθμοί δείχνουν μια σταθερή αύξηση των δίδυμων γεννήσεων κατά τη διάρκεια των ετών, με την αιχμή να εμφανίζεται το 2014, αλλά το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τριπλή ή ανώτερη πολλαπλή γέννηση. Αυτός ο αριθμός έχει πραγματικά μειωθεί με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό σύστημα ζωτικής σημασίας, ο αριθμός των γεννήσεων τριπλής ή υψηλότερης τάξης μειώθηκε σε έναν στους 880 τοκετούς το 2014 από περίπου έναν στους 515 τοκετούς το 1998.

Τι μπορώ να κάνω για να αποκτήσω δίδυμα;

Στην πραγματικότητα τίποτα. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα. 

Ποιοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές μου για δίδυμα;

1. Οικογενειακό ιστορικό
Δείτε το οικογενειακό δέντρο σας: Υπάρχουν δίδυμα; Εάν ναι, μπορείτε να προσθέσετε δύο ακόμα. "Εάν υπάρχει ιστορικό αδελφικών δίδυμων μόνο από την πλευρά της μητέρας, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έχουν δίδυμα", λέει ο Candice Wood, OB-GYN στο Πανεπιστήμιο Banner Medical Center στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Εάν υπάρχουν μόνο ταυτόσημα δίδυμα, οι πιθανότητές σας για δίδυμα είναι ακόμα αυξημένες αλλά όχι τόσο υψηλές, λέει.

2. Η ηλικία
Δεν είναι μυστικό ότι οι γυναίκες αργούν περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά. Το 2017, η μέση ηλικία όταν μια γυναίκα είχε το πρώτο της παιδί ήταν 28, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC. Πιο μεγάλη από την ηλικία των 24 ετών στη δεκαετία του '70. Όσο μεγαλύτεροι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε δίδυμα. Όταν είστε 35 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας , παράγετε στην πραγματικότητα περισσότερη ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων (FSH), η οποία προκαλεί το ωάριο να ωριμάσει κάθε κύκλο. Αυτό το πρόσθετο FHS μπορεί πραγματικά να σας αναγκάσει να απελευθερώσετε περισσότερα από ένα αυγά σε έναν μόνο κύκλο. «Όταν γερνάτε, είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος, αλλά η αδελφοποίηση είναι υψηλότερη» λέει ο Wood. Επειδή οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος αργότερα στη ζωή της μειώνεται, πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας υπόκεινται σε θεραπείες γονιμότητας, οι οποίες αυξάνουν επίσης τις πιθανότητές τους να έχουν δίδυμα.

3. Θεραπείες γονιμότητας 
Τα φάρμακα γονιμότητας λειτουργούν συνήθως με την αύξηση του αριθμού των ωαρίων που παράγουν οι ωοθήκες μιας γυναίκας. Με την in vitro γονιμοποίηση, οι πιθανότητές σας να έχετε πολλαπλάσια εξαρτάται από το πόσα αυγά εμφυτεύονται, λέει ο Wood. Είναι πολύ ασυνήθιστο τα τρίδυμα ή περισσότερα έμβρυα να συμβούν με φυσιολογική σύλληψη. Αυτά συνήθως συμβαίνουν με κάποιο είδος θεραπείας γονιμότητας.

4. Φυλή
Σύμφωνα με την Johns Hopkins Medicine, οι γυναίκες της Αφρικής είναι πιο πιθανό να έχουν δίδυμα από οποιαδήποτε άλλη φυλή. Οι καυκάσιες γυναίκες, ειδικά εκείνες ηλικίας άνω των 35 ετών, έχουν το υψηλότερο ποσοστό πολλαπλών γεννήσεων υψηλότερης τάξης (τριπλές ή υψηλότερες). Οι Ασιάτες και οι ντόπιοι Αμερικανοί έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά των δίδυμων γεννήσεων.

5. Ύψος
Αν είσαι ψηλή είναι πιο πιθανό να έχεις δίδυμα. "Δεν είναι γνωστό γιατί", λέει ο Wood, "αλλά τα ψηλότερα θηλυκά είναι ευκολότερο να φέρουν δίδυμα." Μια θεωρία που προτάθηκε από τον Gary Steinman σε μια μελέτη του 2006 στην Journal of Reproductive Medicine είναι ότι οι ψηλότερες γυναίκες επειδή έχουν περισσότερο αυξητικό παράγοντα τύπου ινσουλίνης (IGF), ο οποίος αυξάνει την ευαισθησία των ωοθηκών σε FHS και έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δυνητικά περισσότερα από ένα ωάρια σε κάθε κύκλο.

6. Προηγούμενες εγκυμοσύνες
Ετοιμάζεστε να αποκτήσετε δεύτερο ή τρίτο μωρό; Τότε είναι πιο πιθανό να έχετε δίδυμα! Σύμφωνα με τη Johns Hopkins Medicine, έχοντας μία ή περισσότερες προηγούμενες εγκυμοσύνες αυξάνει τις πιθανότητές σας να έχετε δίδυμη κύηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου