Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τον θηλασμό

Τι επιτρέπεται να τρώω;

Η σωστή απάντηση είναι ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Δεν υπάρχουν περιορισμοί κι ας λένε ο,τι θέλουν.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι οι πρώτοι τρεις περίπου μήνες που το μωρό περνά το στάδιο των κολικών.
Αυτό που ισχύει είναι πως τρως και παρατηρείς την συμπεριφορά του μωρού. Εαν πχ έφαγες σήμερα όσπρια και παρατήρησες πως το παιδί είχε πιο έντονο κλάμα από τις άλλες φορές τότε δεν σημαίνει πως απαραίτητα φταίγανε τα όσπρια. Το δοκιμάζεις άλλη μια φορά για να δεις αν όντως φταίει αυτό.

Πρέπει να τρώω περισσότερες θερμίδες;
Μια υγιεινή διατροφή είναι καλό να ακολουθείται για λόγους υγείας του ανθρώπου γενικά. Όχι μόνο στη γυναίκα που θηλάζει. Επίσης η θηλάζουσα μαμά έχει ανάγκη από περισσότερες θερμίδες (θα το παρατηρήσατε και από το πως σας ταΐζανε στο μαιευτήριο) και δεν πρέπει να κάνει δίαιτα για απώλεια βάρους στην αρχή του θηλασμού. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας. Τρώγε όταν πεινάσεις. Μην τρως με το ζόρι επειδή πρέπει να φας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
Όσο χρειάζεσαι. Το σώμα ξέρει από μόνο του να ζήταει νερό. Ένας καλός δείκτης είναι το χρώμα των ούρων. Εαν είναι σκούρα και μυρίζουν σημαίνει πως χρειάζεσαι παραπάνω νερό ενώ τα ανοιχτόχρωμα σημαίνουν πως από νερό τα πας μια χαρά.

Μπορώ να πίνω καφεΐνη;
Δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ποια ακριβώς ποσότητα μπορεί να επηρεάσει το μωρό. Γενικά συστήνεται μέχρι 2 φλυτζάνια τσάι, 2 φλυτζάνάκια εσπρέσο ή 1 φλυτζάνι φίλτρου.

Μπορώ να πίνω αλκοόλ;
Το αλκοόλ περνάει μέσα από το γάλα στο μωρό. Παρόλα αυτά μπορείτε να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα.

Πρέπει να παίρνω συμπλήρωμα;
Καλό είναι να συνεχίσετε το χάπι που παίρνατε κατά την εγκυμοσύνη ακόμη και για ένα διάστημα αφότου σταματήσετε τον θηλασμό για να ανακτήσετε τα αποθέματα που χάσατε.

Μπορώ να παίρνω φάρμακα;
Όχι. Μόνο κατόπιν ενημέρωσης του ιατρού.

Μπορώ να καπνίζω;
Αν μπορείς να το αποφύγεις καλό θα είναι να μην όχι μόνο για το μωρό αλλά και για σένα. Αν δεν μπορείς χωρίς τσιγάρο τότε μην καπνίζεις στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό και να πλένεις χέρια, στόμα και αλλαγή ρούχων μετά από κάθε τσιγάρο διότι το παθητικό κάπνισμα έχει βαρύτερες επιπτώσεις.

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου και τα νύχια μου;
Μπορείς. Αν θέλεις να είσαι απόλυτα ασφαλής μπορείς να "πετάξεις" το πρώτο γάλα μετά την εφαρμογή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου