Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τα παιδιά που μιλάνε νωρίς είναι πιο έξυπνα από αυτά που αργούν;


Γενικά θα ακούσετε να λένε ότι τα παιδιά που μιλάνε γρήγορα είναι πιο έξυπνα από αυτά που αργούν.


Οι επιστήμονες διαφωνούν. 

Η ευφυΐα δεν σχετίζεται με την λεκτική ικανότητα διότι ακόμη και παιδιά με νοητική στέρηση είναι σε θέση να μιλάνε και να επικοινωνούν. Οι αναπτυξιολόγοι σύσσωμοι συμφωνούν πως ναι, η πρώιμη λεκτική ικανότητα μπορεί να είναι ένδειξη για υψηλή ευφυΐα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένα παιδί που θα αποφασίσει να μιλήσει στα δύο του δεν μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μικρό Αϊνστάιν. 

Στατιστικά έχει παρατηρηθεί πως τα κορίτσια μιλάνε πιο γρήγορα από τα αγόρια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της ζωής τους τα κορίτσια μαθαίνουν κατά μέσο όρο 120 λέξεις, ενώ τα αγόρια φτάνουν μόλις τις 90. 
Μέχρι και το νηπιαγωγείο τα κορίτσια είναι πρωταθλήτριες στη «φλυαρία» και επίσης επισκέπτονται τρεις φορές πιο σπάνια το λογοθεραπευτή απ’ ό,τι τα αγόρια. 
Δεν υπάρχει καμιά σαφής απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί όμως τείνουν στο συμπέρασμα πως ορμονικοί παράγοντες είναι η αιτία, που κάνουν τον θηλυκό εγκέφαλο να ωριμάζει γρηγορότερα. 
Συμπέρασμα: Τα κορίτσια επεξεργάζονται νωρίτερα και ευκολότερα τη γλώσσα, ενώ τα αγόρια χρειάζονται ένα συνδυασμό οπτικών και ακουστικών επιρροών για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. 

Πηγή: www.imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου