Δες πότε θα κάνεις τι
Υποψιάζεσαι πως είσαι έγκυος. Κάνεις test εγκυμοσύνης.
Μιλάς με την/τον γυναικολόγο σου.
Και ξεκινάμε:
1ο τρίμηνο:
Β χοριακή γοναδοτροπίνη: Εξέταση αίματος. Συνήθως θα την ζητήσει και μια δεύτερη φορά για να δει αν αυξάνεται φυσιολογικά.
Υπέρηχος: Θα το κάνει ο γιατρός στο ιατρείο του (ή στο νοσοκομείο που εργάζεται) για να δει αν είναι όλα καλά. Κάθε φορά που θα σε βλέπει θα κάνει υπέρηχο. Στην αρχή κολπικό και μετά από την κοιλιά.
Περαιτέρω εξετάσεις αίματος, ούρων και κολπικών υγρών. Θα εξεταστεί επίσης αν έχεις τον παράγοντα Rhesus (ρέζους θετικό ή αρνητικό) και εκεί ανάλογα με το αν και ο πατέρας του εμβρύου αν έχει ή όχι τον παράγοντα θα συστήσει να γίνει μια ένεση την 28η εβδομάδα και λίγες μέρες πριν γεννήσεις.
Μεσογειακή Αναιμία και Κυστική Ίνωση: Γίνονται εξετάσεις αίματος για την πρόληψη αυτών των σοβαρών παθήσεων.
Αυχενική διαφάνεια: Υπερηχογράφημα που συνοδεύεται από εξέταση αίματος που λέγεται papp-a. Με τον συνδυασμό αυτών των δύο εξετάσεων βρίσκουν αν το μωρό μπορεί να πάσχει από σύνδρομο Down κτλ μετρώντας πόσο υγρό έχει πίσω από το κεφάλι του στην περιοχή του αυχένα. Πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας.
Ανάλογα την ηλικία της εγκύου και τους παράγοντες που την συνοδεύουν θα κρίνει ο γιατρός αν θα χρειαστεί να κάνει και περαιτέρω έλεγχο με λήψη τροφοβλάστης ή αυταμνιακού υγρού για πιο ενδελεχή έλεγχο.
Το φύλο του μωρού δεν είναι ακόμα σίγουρο.
2ο τρίμηνο:
Υπέρηχος: συνεχίζει ο γιατρός σου να παρακολουθεί το έμβρυο και πιθανότατα να δει το φύλο του μωρού πριν πας για τον υπέρηχο β επιπέδου.Εξετάσεις αίματος, ούρων, κολπικών υγρών.
μαζί με αυτές και η
Καμπύλη σακχάρου που θα δείξει αν κάνεις διαβήτη κύησης. Σου δίνουν και πίνεις γλυκόζη και σου παίρνουν αίμα ανα μία ώρα για να δουν πως κυμαίνονται οι τιμές του σακχάρου
Υπέρηχος β επιπέδου:
Γίνεται ανάμεσα στην 21η και 25η εβδομάδα. Βλέπει λεπτομερώς την ανατομία του εμβρύου. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δεις τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και φυσικά θα δείτε με σιγουριά το φύλο του μωρού.
3ο τρίμηνο
Εξετάσεις αίματος, ούρων, κολπικών υγρών.
Doppler: υπέρηχος που ελέγχει τη ροή του αίματος. Σε γενικές γραμμές το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται μεταξύ των 32 και των 34 εβδομάδων
Υπέρηχος: συνεχίζει ο γιατρός να σε παρακολουθεί υπερηχογραφικά.
Ένεση κορτιζόνης: Αν κρίνει ο γιατρός πως υπάρχει περίπτωση το παιδί να γεννηθεί νωρίτερα θα σε βάλει να κάνεις μια ένεση για να βοηθηθούν οι πνεύμονες του μωρού.
Καρδιοτοκογράφημα (Non Stress Test - NST): Από τις τελευταίες εξετάσεις που θα κάνεις. Θα σου βάλουν δύο ζώνες γύρω από την κοιλιά και θα σου δώσουν να κρατάς ένα κουμπί που κάθε φορά που θα νιώθεις να κινείται το μωρό θα πατάς το κουμπί και θα καταγράφει αν κάνει συσπάσεις η μήτρα σου.
Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι εξετάσεις που θα κάνεις. Ο κάθε γιατρός ακολουθεί την δική του σειρά και κατά περίπτωση μπορεί να συστήσει να γίνουν κι άλλες εξετάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου