Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Τι να πεις στο παιδί σου για να μην πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης


Αποτέλεσμα εικόνας για kids sexual abuse

Προστάτεψε το παιδί σου με 10 βήματα



  1. Μιλήστε για τα μέρη του σώματος
    Μην ονομάζετε τα γεννητικά όργανα "από κάτω κτλ" διότι μεταδίδετε αίσθημα ντροπής για αυτά τα μέρη του σώματος και έχουν σαν αποτέλεσμα οτι δεν πρέπει να μιλάμε γι' αυτά. Χρησιμοποιήστε λέξεις κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού.
  2. Διδάξτε τους ποιά μέρη του σώματος είναι ιδιωτικά
    Εξηγήστε στο παιδί πως αυτά τα μέρη του σώματος δεν επιτρέπεται να τα βλέπει ο κόσμος. Ο μόνος που αφήνουμε να τα δει είναι ο γιατρός μόνο όταν είναι η μαμά ή ο μπαμπάς μπροστά.
  3. Διδάξτε στο παιδί τα όρια
    Δεν αφήνουμε κανέναν να πιάσει αυτά τα μέρη του σώματος μας ούτε εμείς επιτρέπεται να πιάσουμε αυτά τα μέρη του σώματος σε άλλο άτομο είτε είναι μεγάλος είτε είναι κι αυτό παιδί. Οι περισσότεροι παιδόφιλοι ξεκινούν με το να ζητούν από το παιδί να τους αγγίξει εκείνο.
  4. Πείτε στο παιδί πως αν το πειράξει κάποιος σε αυτά τα μέρη δεν πρέπει να το κρατήσει μυστικό
    Χαρακτηριστική τακτική των παιδόφιλων είναι η προτροπή να κρατήσει "μυστικό" την χυδαία πράξη. Ενθαρρύνουμε το παιδί να μας πει αμέσως αν κάποιος του είπε να κρατήσει κάτι μυστικό από τη μαμά ή τον μπαμπά.
  5. Ενημερώνουμε το παιδί οτι κανείς δεν επιτρέπεται να τραβήξει φωτογραφία αυτά τα μέρη του σώματος
    Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν τις άρρωστες ορέξεις τους φωτογραφίες και βίντεο γυμνών παιδιών.
  6. Διδάξτε στο παιδί σας πως να αποφεύγει τέτοιες καταστάσεις
    Τα παιδιά ντρέπονται να πουν όχι. Πείτε του πως εναλλακτικά μπορεί να πει "Πρέπει να φύγω, με περιμένει η μαμά κτλ"
  7. Χρησιμοποιήστε μια λέξη που θα είναι ο κωδικός σας
    Όταν το παιδί θα είναι σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να έχει έναν μυστικό κωδικό μαζί σας έτσι ώστε να σας ενημερώνει πότε κάποιος το κάνει να αισθάνεται άβολα.
  8. Εξηγήστε πως δεν υπάρχει καλό και κακό άγγιγμα
    Όλα τα αγγίγματα σε αυτά τα σημεία δεν επιτρέπονται από κανέναν.
  9. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει
    Δώστε του να καταλάβει με απλά λόγια πως πρέπει αμέσως χωρίς να φοβηθεί ή να ντραπεί ακόμα και αν κάποιος κατάφερε να του πιάσει ή να έπιασε το ίδιο το παιδί ερωτογενή ζώνη κάποιου παιδόφιλου να σας το πει αμέσως και εσείς θα το βοηθήσετε ακόμα και αν το έχει απειλήσει ότι αν το πει θα κάνει κακό στη μαμά ή τον μπαμπά αν το πεί. Επίσης οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν την ιδιότητα του αστυνομικού που θα πάει φυλακή ή θα σκοτώσει τον μπαμπά για παράδειγμα αν το παιδί μιλήσει. Όποια πιθανή προσέγγιση σας περνάει από το μυαλό καλό είναι να την αναφέρετε.
  10. Πείτε στο παιδί πως αυτά ισχύουν και για τους συγγενείς και τους φίλους και τους συνομήλικους
    Εξηγήστε πως η μαμά μπορεί να σε σκουπίσει όταν κάνεις κακά αλλά δεν επιτρέπεται να σε σκουπίσει κάποιος άλλος που δεν το ξέρει η μαμά οτι θα το κάνει.
    Πολλές φορές -αν όχι στις περισσότερες- ο θύτης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού. Το οτι αγαπάτε πολύ και εμπιστεύεστε κάποια πρόσωπα δεν σημαίνει πως πρέπει να πάψετε να είστε καχύποπτοι.

    Δεν είμαστε αφελής για να πιστέψουμε πως αυτές οι συμβουλές αρκούν για να αποτραπεί "το κακό". Χρειάζεται να τα υπενθυμίζουμε στο παιδί και να φέρνουμε παραδείγματα σε κάθε ευκαιρία. Πχ όταν το παιδί βγάλει το εσώρουχο και τρέχει γυμνό στο σπίτι του επισημαίνουμε πως δεν πρέπει να βλέπει κανείς αυτά τα μέρη του σώματος.
Μοιραστείτε το άρθρο για το καλό όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου