Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Γιατί οι έγκυες βλέπουν έγκυες παντού;


Το μυαλό σας κάνει κόλπα; Τώρα που περιμένετε, μπορεί να δείτε έγκυες και νεογέννητα μωρά παντού. Ρωτήσαμε τους εμπειρογνώμονες τι συμβαίνει.


Καθώς περνούσα μέσα από το μανάβικο, επιλέγοντας τα τέλεια προϊόντα για να θρέψω το μωρό μου, παρατηρούσα κάτι ιδιαίτερο: οι έγκυες και οι μητέρες με νεογέννητα ήταν παντού . Οι κοιλιές σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.. Πόσο περίεργο! Και δεν σταμάτησε εκεί. Κατά τους εννέα μήνες που ήμουν έγκυος, είδα πιο πολλές μητέρες από ότι είχα δει σε όλη μου τη ζωή.  Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα.

"Όταν κάτι είναι στο μυαλό σας, αρχίζετε να το παρατηρείτε περισσότερο από ότι κάνατε πριν", λέει ο Nicholas Rule, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στην Καναδική έδρα έρευνας στην κοινωνική αντίληψη και τη γνωστική διάσταση. "Ασυνείδητα ψάχνετε για αυτό και δεν είχατε πριν."

Αυτό είναι γνωστό ως η ψευδαίσθηση συχνότητας ή το φαινόμενο Baader-Meinhof και συμβαίνει μέσω δύο ψυχολογικών διεργασιών: επιλεκτική προσοχή και μεροληψία επιβεβαίωσης. Η επιλεκτική προσοχή σημαίνει ότι είστε υπερβολικά επικεντρωμένοι σε θέματα που σχετίζονται με το μωρό και παραβλέπετε οτιδήποτε άλλο, έτσι ώστε να προσέξετε άλλες έγκυες γυναίκες αλλά δεν θα δώσετε σε ένα ελκυστικό άτομο μια δεύτερη ματιά. Η προκαταρκτική επιβεβαίωση σας οδηγεί στο να υποθέσετε ότι κάθε παρατήρηση μιας μέλλουσας μητέρας είναι μια περαιτέρω απόδειξη ότι πρόκειται να υπάρξει ένα μωρό.

"Δεν είναι ότι υπάρχουν αναγκαστικά περισσότερες έγκυες γυναίκες, αλλά ότι ξαφνικά είστε συντονισμένοι σε αυτό επειδή σκεφτόσαστε την εγκυμοσύνη σας ", λέει ο Κανόνας. "Είναι δύσκολο να μην το σκεφτείς. λόγω όλων των φυσικών αλλαγών."
Αλλά η ψευδαίσθηση συχνοτήτων μπορεί να μην ισχύει πάντα. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα προφανή μέρη που προσελκύουν έγκυες και μαμάδες, καταστήματα με είδη μωρού, ιατρεία κτλ.

Επίσης, οι άνθρωποι που αρχίζουν οικογένειες τείνουν να συγκεντρώνονται σε ορισμένες γειτονιές, επειδή όλοι έλκονται από τα ίδια πράγματα: πάρκα, καλά σχολεία, ένα κοινοτικό κέντρο. "Όταν οι νέοι μετακινούνται σε μια περιοχή, ενθαρρύνουν τους φίλους τους να έρθουν επειδή δημιουργούν ένα τεράστιο σύστημα υποστήριξης", λέει ο κ. Τορόντο, κτηματομεσίτης Josie Stern. "Είναι από στόμα σε στόμα, και εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά."

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Sociological Review διαπίστωσε ότι όταν μια φίλη μιας γυναίκας έχει ένα μωρό, η πιθανότητα να γίνει γονέας αρχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τα δύο χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού της φίλης της και στη συνέχεια μειώνεται. Οι συγγραφείς υποδεικνύουν ότι η εγκυμοσύνη είναι μεταδοτική επειδή οι γυναίκες συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους φίλους τους και θέλουν να μοιραστούν μαζί τους το γονιμοποιητικό ταξίδι, ώστε να μπορούν να μάθουν και να αλληλοϋποστηρίζονται. "Υποθέτουμε ότι έχοντας φίλους που μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους γονείς μπορούν να μειώσουν την αβεβαιότητα που συνδέεται με τη γονιμότητα", γράφουν. "Ο συγχρονισμός της τεκνοποίησης με τους φίλους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μείνει πίσω από φίλους που έχουν ήδη παιδί".


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου