Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Το πρώτο δόντι του μωρού - 7 πράγματα που δεν ήξερες

 


Πότε φυτρώνουν τα δόντια;

1. Τα περισσότερα μωρά θα αναπτύξουν δόντια μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για το πότε μπορεί να εμφανιστεί το πρώτο δόντι - ορισμένα μωρά μπορεί να μην έχουν δόντια μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια ! Γύρω στους 3 μήνες, τα μωρά θα αρχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους και θα έχουν αυξημένο σάλιο και θα αρχίσουν να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους. Πολλοί γονείς αμφισβητούν εάν αυτό σημαίνει ότι το μωρό τους βγάζει δόντια, αλλά το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως γύρω στους 6 μήνες .


Τυπικά, τα πρώτα δόντια που βγαίνουν είναι σχεδόν πάντα τα κάτω μπροστινά δόντια (οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες) και τα περισσότερα παιδιά συνήθως θα έχουν όλα τα νεογιλά τους δόντια μέχρι την ηλικία των 3 ετών.





2. Το φθόριο πρέπει να προστίθεται στη διατροφή του παιδιού σας σε ηλικία 6 μηνών.

Το φθόριο είναι ένα ορυκτό που βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας σκληρύνοντας το σμάλτο των δοντιών. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για να δείτε εάν το νερό της βρύσης σας περιέχει φθόριο ή εάν το παιδί σας χρειάζεται συμπληρώματα φθορίου. Το φθόριο δεν βρίσκεται συνήθως στα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά. 


3. Κάνοντας μασάζ στα ούλα που πονάνε, προσφέροντας κάτι κρύο ή παρακεταμόλη, μια περιστασιακή δύσκολη νύχτα, μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει τον πόνο της οδοντοφυΐας του μωρού σας.

Συνήθως η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί υπερβολική δυσφορία στα παιδιά, ωστόσο, πολλοί γονείς μπορούν να πουν πότε το μωρό τους βγάζει δόντια. Τα μωρά μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια ενόχλησης στην περιοχή όπου βγαίνει το δόντι, τα ούλα γύρω από το δόντι μπορεί να είναι πρησμένα και ευαίσθητα και το μωρό μπορεί να σιελώνει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της οδοντοφυΐας κάνοντας μασάζ στα ούλα του μωρού τους με καθαρά δάχτυλα, προσφέροντας στερεά, όχι γεμάτα με υγρά, δαχτυλίδια οδοντοφυΐας ή ένα καθαρό παγωμένο ή υγρό πανί. Εάν προσφέρετε ένα μπισκότο οδοντοφυΐας φροντίστε να προσέχετε το μωρό σας ενώ το τρώει. Τα κομμάτια μπορούν να σπάσουν εύκολα και μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό. Επίσης, αυτά τα μπισκότα δεν είναι πολύ θρεπτικά και τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη και αλάτι.


Η θερμοκρασία του σώματος ενός μωρού μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς κατά την οδοντοφυΐα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο Pediatrics , ένας πραγματικός πυρετός (θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) δεν σχετίζεται με την οδοντοφυΐα και είναι στην πραγματικότητα σημάδι ασθένειας ή λοίμωξης που μπορεί να απαιτεί θεραπεία. Εάν το μωρό σας αισθάνεται σαφώς άβολα, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τη χορήγηση μιας κατάλληλης αγωγής με βάση την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας.


Πολλά παιδιά, όμως, δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα όταν μπουν τα δόντια τους!


4. Μη χρησιμοποιείτε δισκία οδοντοφυΐας, τζελ με βενζοκαΐνη, ομοιοπαθητικά τζελ ή δισκία οδοντοφυΐας ή κεχριμπαρένια περιδέραια οδοντοφυΐας.

Μείνετε μακριά από ταμπλέτες οδοντοφυΐας που περιέχουν το φυτικό δηλητήριο μπελαντόνα και τζελ με βενζοκαΐνη. Η Belladonna και η βενζοκαΐνη διατίθενται στην αγορά για να μετριάζουν τον πόνο του παιδιού σας, αλλά ο FDA έχει εκδώσει προειδοποιήσεις και για τα δύο λόγω πιθανών παρενεργειών.


Επιπλέον, δεν συνιστώνται τα κεχριμπαρένια κολιέ οδοντοφυΐας. Τα περιδέραια που τοποθετούνται γύρω από το λαιμό ενός βρέφους μπορεί να αποτελούν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πιθανό κίνδυνο πνιγμού. Επίσης, δεν υπάρχει έρευνα που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του κολιέ.


5. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο παιδική οδοντόκρεμα.

Μόλις το παιδί σας αποκτήσει ένα δόντι, θα πρέπει να το βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με ένα επίχρισμα οδοντόκρεμας με φθόριο στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ειδικά μετά το τελευταίο ρόφημα ή φαγητό της ημέρας. Θυμηθείτε να μην βάζετε το μωρό σας στο κρεβάτι με μπιμπερό – μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα.


Μόλις το παιδί σας γίνει 3 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD) συνιστούν να χρησιμοποιείται ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας μεγέθους μπιζελιού κατά το βούρτσισμα.


Όταν το παιδί σας είναι σε θέση, διδάξτε του να φτύνει την περίσσεια οδοντόκρεμα. Είναι καλύτερο να βάζετε την οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα μέχρι το παιδί σας να γίνει περίπου 6 ετών. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν και να βοηθούν το παιδί τους όταν βουρτσίζει μέχρι να γίνει περίπου 7 ή 8 ετών. Όταν το παιδί σας μπορεί να γράψει καλά το όνομά του, έχει επίσης την ικανότητα να βουρτσίζει καλά.


6. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για τα δόντια του μωρού σας

Κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων σε καλά παιδιά , ο παιδίατρός σας θα ελέγχει τα δόντια και τα ούλα του μωρού σας για να βεβαιωθεί ότι είναι υγιή και θα σας μιλήσει για το πώς να τα διατηρήσετε έτσι. 


7. Κλείστε το πρώτο σας οδοντιατρικό ραντεβού όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι.

Προσπαθήστε να κάνετε το πρώτο οδοντιατρικό ραντεβού του μωρού σας μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού και μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.


Τόσο το AAP όσο και το AAPD συνιστούν σε όλα τα παιδιά να επισκέπτονται έναν παιδοδοντίατρο και να ιδρύσουν ένα «οδοντιατρικό σπίτι» μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Ένας παιδοδοντίατρος θα βεβαιωθεί ότι όλα τα δόντια αναπτύσσονται φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχουν οδοντικά προβλήματα. Θα σας δώσουν επίσης περαιτέρω συμβουλές για τη σωστή υγιεινή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου