Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

10 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να πεις στους γονείς ενός παιδιού με αυτισμό









  1. Δεν μοιάζει με αυτιστικό
    Μια παραλλαγή του "φαίνεται φυσιολογικό". Αυτισμός ή ASD αναφέρεται ως διαταραχή με ευρύ φάσμα: Δεν υπάρχουν δύο άτομα με ASD που να μοιάζουν ή να συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
  2. Είχα καταλάβει πως κάτι δεν πήγαινε καλά
    Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια εκπαιδευμένη ομάδα επαγγελματιών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καθορίσουν τη διάγνωση ενός παιδιού. Το να πείτε κάτι τέτοιο είναι προσβλητικό.
  3. Δοκιμάσατε το πράσινο τσάι; 
    Διάβασες στο google διάφορες πληροφορίες και τις μεταφέρεις. Το google όμως ουδεμία σχέση έχει με τον αυτισμό οπότε μην μπεις στον κόπο να κάνεις copy paste το άρθρο με το θαύμα του πράσινου τσαγιού γιατί ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια για να επιδέχεται θεραπεία. Είναι διαταραχή.
  4. Θα πάει ποτέ στο πανεπιστήμιο;
    Θα πιάσει δουλειά; Θα παντρευτεί; Κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη, ούτε ειδικός, ούτε γονιός, ούτε το google. Ακόμα και στα άτομα που δεν έχουν αυτισμό δεν μπορείς να απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα.
  5. Ποιο ιδιαίτερο ταλέντο έχει;
    Εδώ έχετε επηρεαστεί από τις ταινίες. Τα παιδιά με αυτισμό δεν έχουν ιδιαίτερα ταλέντα ή υπερδυνάμεις. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις αλλά δεν αποτελεί κανόνα.
  6. Δεν ξέρω τι θα έκανα στη θέση σας.
    Ή ο θεός μας δίνει δύναμη να αντέξουμε όσα μας στέλνει ή είστε ήρωας. Δεν έχουν υπερδυνάμεις οι γονείς. Είναι άνθρωποι όπως κι εσείς. Δεν κάνουν κάτι υπερφυσικό. Ενδιαφέρονται και φροντίζουν για το παιδί τους. Όπως κι εσείς.
  7. Δεν πιστεύω πως θα νιώθει άνετα το παιδί σας στο πάρτυ του παιδιού μουΠοιος σας είπε πως τα παιδιά με αυτισμό δεν κάνουν φίλους; Αυτός είναι δυστυχώς ένας μύθος που διαδίδεται. 
  8. Μην συστήνετε το παιδί με την ταμπέλα του αυτιστικού
    Και μην δίνετε παραγγέλματα στο παιδί σας να παίξει με αυτό το παιδάκι επειδή έχει αυτισμό.
  9. Θα γίνει καλά. Θα το ξεπεράσει.
    Όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν γνωρίζει κανείς την εξέλιξη.
  10. Λυπάμαι πολύΔεν έχει έρθει το τέλος του κόσμου, ούτε οι γονείς θέλουν να νιώθετε οίκτο για εκείνους.

Τι πρέπει να πεις;

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου