Μία αλλαγή νομική ισχύει πλέον σε σχέση με την πατρότητα και το ζήτημα της αναγνώρισης ενός παιδιού εκτός γάμου.
Πλέον αυτή μπορεί να γίνει και με συμβολαιογραφική πράξη, ανεξάρτητα εάν δεν συμφωνεί σε αυτό η μητέρα, έκρινε το Δικαστήριο του Στρασβούργου και υποχρέωσε τη χώρα μας να καταβάλει αποζημίωση σε γνωστό δικηγόρο των Αθηνών, ο οποίος επί 9,5 περίπου χρόνια προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες δικαστές ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει και σε συμβολαιογράφο, ανεξάρτητα από τη θέληση της μητέρας. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει απορίες γιατί η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει διαφορετική μεταχείριση «μεταξύ των γονέων των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου και των παιδιών που γεννήθηκαν εντός γάμου». Τον Ιανουάριο του 2007, μια γυναίκα με την οποία ο δικηγόρος είχε κατά το παρελθόν σχέση κίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης πατρότητας, ισχυριζόμενη ότι ήταν ο πατέρας της κόρης της που είχε γεννηθεί το 2002. Ο δικηγόρος τής απάντησε ότι για να προχωρήσει στη διαδικασία αναγνώρισης του παιδιού πρωτίστως θα πρέπει γίνει εξέταση DNA, η οποία θα πιστοποιεί ότι είναι ο πραγματικός πατέρας της ανήλικης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε δικηγόρο των Αθηνών που προσέφυγε για το θέμα της ανήλικης κόρης του. Επί 9,5 χρόνια προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες δικαστές ότι είχε δικαίωμα να δεχθεί με εξωδικαστικό τρόπο ότι ήταν παιδί του, ανεξάρτητα μάλιστα από τη θέληση της μητέρας. Παράλληλα του επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη Κατά δεύτερον ξεκαθάρισε ο δικηγόρος ότι η αναγνώριση του παιδιού θα γίνει ενώπιον συμβολαιογράφου και μόνο, δηλαδή χωρίς να ακολουθηθεί η κλασική διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων. Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2008 το Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε τη διενέργεια εξέτασης DNA, με την οποία διαπιστώθηκε ότι πράγματι είναι ο πατέρας της ανήλικης. Έτσι, ο δικηγόρος κάλεσε τον Μάιο του 2008 τη μητέρα να εμφανιστεί ενώπιον συμβολαιογράφου προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης της πατρότητας της κόρης του.
Όμως, η μητέρα δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού με τον συμβολαιογράφο. Τον Ιανουάριο του 2010 το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι ο δικηγόρος ήταν πράγματι ο πατέρας του παιδιού. Τότε ο δικηγόρος άσκησε έφεση, δηλώνοντας ότι είχε γνωστοποιήσει στη μητέρα της ανήλικης την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την πατρότητα του παιδιού οικειοθελώς, χωρίς όμως προσφυγή στα δικαστήρια. Η έφεσή του απορρίφθηκε, ενώ τον Απρίλιο του 2016 η αναίρεσή του, στον επόμενο δικαιοδοτικό δικαστικό σχηματισμό, απορρίφθηκε και πάλι, με την αιτιολογία ότι τα συμφέροντα του δικηγόρου δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.
Ο δικηγόρος έχοντας επαγγελματική και όχι μόνο εμπειρία πάνω στα θέματα της αναγνώρισης και φροντίδας των ανήλικων παιδιών και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς είναι στέλεχος του Σύλλογου Συνεπιμέλεια, του διεθνούς οργανισμού International Council on Shared Parenting που μεριμνά για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν ζουν μαζί και έχοντας πλούσια αρθρογραφία πάνω σε αυτά τα θέματα, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου