Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

6 Montessori-Inspired δραστηριότητες με νερό

Φωτογραφία από Μαρκ Τραν


Καθώς έχουμε πολλές μεγάλες, ζεστές καλοκαιρινές μέρες ακόμα μπροστά μας, είναι απαραίτητο να ανακαλύψετε τι να κάνετε με τα παιδιά σας για να παραμείνουν δροσερά. Ένα πράγμα που σχεδόν πάντα λειτουργεί για να ομορφύνει μια μέρα; Νέρωμα! Πόντοι μπόνους: ενώ το παιχνίδι στο νερό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δροσιστείτε, έχει επίσης πολλά αναπτυξιακά οφέλη για παιδιά όλων των ηλικιών. Ξεκινώντας ως μωρά, μετά νήπια, και μετά - το παιχνίδι με το νερό είναι μια αισθητηριακή εμπειρία που βοηθά τα μικρά να επεκτείνουν τις κινητικές τους δεξιότητες, τον συντονισμό χεριού-ματιού, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη συγκέντρωση. Έχοντας αυτό κατά νου, η Stacy Keane, επικεφαλής της MONTI KIDS Learning Team, αναλύει 6 θαλάσσιες δραστηριότητες εμπνευσμένες από το Montessori για διάφορες ηλικίες. Διαβάστε τις συμβουλές της παρακάτω, πάρτε μια πετσέτα και διασκεδάστε!


Πλαστική λεκάνη με νερό
Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και αφήστε το μωρό να πλησιάσει. Αφήστε το να βάλει μέσα τα χέρια του, να πιτσιλίσει, να δροσιστεί. Έχετε και μια πετσέτα ιδανικά από κάτω γιατί η καταστροφή έρχεται.

Φέτες λεμονιού σε μπολ με νερό
Μια πινελιά εσπεριδοειδών είναι η τέλεια προσθήκη στον καλοκαιρινό αισθητηριακό κάδο σας! Απλώς προσθέστε τις φέτες λεμονιού σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό και τοποθετήστε ένα άδειο μπολ ή δίσκο δίπλα του. Δώστε στο παιδί σας ένα εργαλείο για μεταφορά, όπως λαβίδα ή μια σέσουλα, και παρακολουθήστε καθώς μεταφέρει φέτες λεμονιού εμπρός και πίσω.

Παγάκια
Δοκιμάστε να φτιάξετε «πάγο της φύσης» μαζεύοντας λουλούδια και φύλλα από τον κήπο και τοποθετώντας τα σε παγοθήκες με νερό για μια νύχτα. Το παιδί σας θα ξυπνήσει με όμορφα παγάκια που εμφανίζουν διαφορετικούς τύπους λουλουδιών! Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μυήσετε το παιδί σας στο λεξιλόγιο της φύσης. Ρωτήστε τους, «μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτό το λουλούδι;» Μπορείτε επίσης να παρέχετε στο παιδί σας εργαλεία που περιέχουν ζεστό νερό για να ζεστάνει τον πάγο και να απελευθερώσει τα λουλούδια μέσα!

Πλύσιμο παιχνιδιών
Το πλύσιμο των παιχνιδιών μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα μικρά παιδιά και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες ζωής. Για μωρά και μικρότερα νήπια, χρησιμοποιήστε έναν μεγάλο κουβά με σαπουνόνερο για να πλύνετε τα παιχνίδια. Για τα μεγαλύτερα νήπια, μπορείτε να τα βάλετε να στέκονται σε ένα σκαμπό που είναι ασφαλές για τα μικρά παιδιά στο νεροχύτη (με επίβλεψη φυσικά). Το πλύσιμο ποδηλάτου μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστικό και πρακτικό. Προσφέρετε ένα μικρό κουβά, σαπούνι (κομμένο αρκετά μικρό ώστε να χωράει στο χέρι ενός παιδιού), πανάκι και μια πετσέτα για στέγνωμα.

Λασπωμένα παιχνίδια
Μια διασκεδαστική παραλλαγή της δραστηριότητας «πλύσιμο παιχνιδιών» είναι να βάζετε το παιδί σας να πλένει λασπωμένα παιχνίδια! Σε ένα μεγάλο δίσκο ανακατέψτε χώμα και μια μικρή ποσότητα νερού για να γίνει λάσπη. Τοποθετήστε τα παιχνίδια μέσα στη λάσπη και δώστε στο παιδί σας ένα δίσκο με νερό και μια βούρτσα για σαπούνι για να πλύνει τα παιχνίδια! Το παιδί σας θα απολαμβάνει τη φροντίδα και το πλύσιμο των παιχνιδιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε πρακτικές δεξιότητες.

Πλύσιμο παραθύρων 
Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σαν η πιο καθηλωτική δραστηριότητα για εμάς τους ενήλικες, το πλύσιμο παραθύρων είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για τα νήπια! Τα νήπια λατρεύουν να εξασκούν δραστηριότητες «για μεγάλους» και το πλύσιμο των παραθύρων είναι μια εύκολη και πρακτική δεξιότητα που μαθαίνει κανείς! Απλώς γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με σαπούνι και νερό (ή το αγαπημένο σας διάλυμα καθαρισμού) και αφήστε το παιδί σας να το τρίψει! Ο χειρισμός του μπουκαλιού ψεκασμού είναι εξαιρετική πρακτική λεπτής κινητικότητας και το παιδί σας θα αισθάνεται ολοκληρωμένο όταν τα παράθυρα είναι καθαρά.

Malika Pham & οικογένεια, φωτογραφημένη από τη Maria Del Rio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου